Archieven

Pelgrimstocht door België

Als pelgrim laat je het alledaagse achter. Je wordt tijdelijk dakloos. Vrij van verwachtingen en plichten kan je kijken naar je oude leven. Elke dag is eenvoudig en heeft een duidelijk doel. Er hoeven geen keuzes gemaakt te worden. Je lichaam volgt een pad dat duizenden pelgrims vóór jou gewandeld hebben, je geest kan in alle vrijheid alles herdenken, oude dromen doen herleven, zich overgeven aan absurde gedachten. Er is ruimte voor stiltes, gedachtes, gesprekken, een open geest en een frisse wind die door je hoofd waait.

We volgen de via Monastica doorheen België, van Postel tot Dinant. Meer uitleg over deze route vind je hier.  Overnachten doen we in trekkershutten, kloosters, B&B’s of -als het weer het toelaat- in een tent.

Wanneer?

Van 13 tot 21 oktober 2018, maar je kan ook voor een paar dagen of een weekend komen. We laten je op voorhand weten vanaf welk treinstation je kan aansluiten. Hieronder vind je een voorlopige planning:

za 13/10: Abdij Postel – Sint-Hubertuskerk (Balen-Hulsen), 20,9 km
zo 14/10: Balen-Hulsen – Norbertijnenabdij Tongerlo, 20,75km
ma 15/10: Tongerlo – Diest, Halve Maan, 25,7 km
di 16/10: Diest, Halve Maan – Budingen fietsknooppunt 192, 21,85 km
wo 17/10: Budingen – Hélécine, voormalige Norbertijnenabdij, 20,95km
do 18/10: Hélécine -Jodoigne, RAVeL 2/Rue de Piétrain, 11,25km
vr 19/10: Jodoigne – Namen, St.-Jakobskerk, 33km
za 20/10: Namen-Dinant, Abdij van Leffe, 28km
zo 21/10: Terugkeer naar Sint-Joost-ten-Node, Brussel

Voor wie?

Jongeren (14 tot 25 jaar) met levensvragen, die hun weg moeilijk vinden op school, in hun studies,  of in de wereld. Of die worstelen met zichzelf en zich graag even uit het dagelijkse leven willen terugtrekken om te herdenken wie ze zijn en wat ze willen.

Deelnemers moeten in staat zijn om 25 km per dag te voet af te leggen met een rugzak, en voldoende zelfstandig zijn.

Wat breng ik mee?

Goede wandelschoenen, een fijne en lichte rugzak, waterdichte jas, een zakmes, een zaklamp, een kom en een lepel.

Wat kost het?

Als je de volledige tocht meeloopt, betaal je 600 euro (inclusief overnachting, eten en drinken). Anders hangt het af van hoeveel dagen je meeloopt. Grofweg kan je 60 euro per dag rekenen.

Hoe inschrijven?

Stuur ons een email waarin je jezelf kort voorstelt. Vertel ons ook hoeveel dagen je zou willen aansluiten. We geven voorrang aan jongeren die de hele tocht meelopen. Voor deze pelgrimstocht zijn er vijf plaatsen.

Begeleiding?

Deze pelgrimstocht wordt begeleid door Stijn Smeets. Meer informatie over hem vind je hier.

Mentor

“Zo intens mogelijk leven, mijn eigen stem vinden, opgaan in mijn verbeelding, iets doen dat er voor mij echt toe doet, dat noodzakelijk is, dat me vooruit drijft. Ervaringen hebben die me raken, doen branden, door me heen waaien. Steeds mezelf heruitvinden, op zoek naar een diepere kern die onveranderbaar is. De grenzen tussen mezelf en de wereld verliezen. Oplossen in de geluiden die me omringen, de geuren inademen van een nieuwe wereld die ontstaat met elke stap die ik zet. Me diep verbonden voelen met de mensen om me heen. Alle zekerheden doorbreken, mezelf in de afgrond van het onbekende gooien, en de vlammen voelen van een écht leven.”

 

Existentiële zelf-ontwikkeling 

Wil je graag van gedachten wisselen over belangrijke levensvragen? Ben je vastgelopen in je leven en zoek je een uitweg? Voel je dat je niet ten volle aan het leven bent? Kan je je plaats in deze wereld niet vinden?

Ik denk graag met je mee. Je kan een afspraak maken door te emailen naar info@modesto.be.

Mentor: Stijn is monnik en wetenschapper, gespecialiseerd in de emotionele en sociale ontwikkeling van cognitief begaafde kinderen, jongeren en volwassenen. Meer informatie over hem vind je hier.

BELANGRIJK: Tot eind juni verblijft Stijn in het buitenland voor onderzoek naar existentiële zelfontwikkeling. Tot dan worden er geen nieuwe trajecten opgestart.

Kom je herbronnen

Wil je uit de wervelwind van je dagelijks leven stappen? Een paar dagen tot rust komen? Je leven vanop een afstand bekijken? Geïnspireerd en gestimuleerd worden om je eigen levenspad te ontwerpen? Zoek je kritische vrienden om met je mee te denken?

Wij bieden jongeren en jong-volwassenen (12 tot 30 jaar) een plaats waar je je leven kan herdenken en herontwerpen. Je wordt deel van een inspirerende en creatieve gemeenschap, waarin ieder zijn eigen weg kan gaan.

Ons leven is eenvoudig. We volgen een dagelijks ritme van samenleven, stilte, studeren, werken, uitwisseling, experimenteren, … Als je met ons mee komt leven, krijg je een programma dat aansluit op jouw noden. Zo stellen we je tijdens de studietijd een aantal teksten, denkers, romans, etc  voor die aansluiten bij je huidige behoefte. Ook tijdens de werktijd is er een ruime keuze (in de tuin werken, groenten plukken voor het eten, schilderen, een boomhut bouwen, helpen in de keuken, als vrijwilliger werken met daklozen, etc.).

Tot september 2019 worden er geen nieuwe residenten aangenomen. Je kan je aanmelden door ons te emailen.